Nästan klart!

Jag få be om ursäkt för den dåliga uppdateringen på bloggen på siståne. Det har varit mycket att göra och för att hinna klart med projektet i tid fick jag lov att hoppa över bloggandet! Här kommer dock en uppdatering om vad som har hänt sedan sist, bered er på ett långt inlägg!

Till att börja med så målade jag klar möbeln på några dagar. jag fick lov att måla i 5 omgångar då alla sidor inte kunde målas på samma gång och allt dessutom skulle målas 2 gånger. Att få färgen jämn var inte så svårt med skumplast-rollern jag hade, men det tog ändå tid.
     Beställningen från PWSS fick jag fredagen den 4/4 och jag satte genast igång att montera fast alltihop. Jag for iväg till arken och köpte 2 st lysrör (1 Sun-Glo & 1 Aqua-Glo) som jag sedan skulle montera fast med lysrörshållaren som jag hade beställt. Oturligt nog så gick alla plastclipsen till hållaren av, men det löste jag med plastremsor. Därefter fäste jag också reflektorerna som jag beställt, och jäklar vilket ljus det blev!
     Jag hade ju också pratat om en månskensbelysning i karet med hjälp av en blå ljusslinga som jag köpt på Rusta. Dock så följde det bara med 3 st clips till denna, och jag skulle behöva det dubbla. Jag har därför inte kunnat montera slingan, men planerar att kapa en till likadan för att få plastclipsen jag behöver.

   


Därefter gick jag vidare med bakgrunden.
     Jag passade in den där den skulle vara i akvariet och fick palla upp den med några gamla sittunderlag i botten för att den skulle hamna på rätt höjd. Därefter drog jag en sträng akvariesilikon på kortsidorna för att fästa bakgrunden i glaset. För att dölja silikonet strödde jag sedan akvariesand över det för att få ett naturligt intryck. Också rastret fäste jag med slikon som jag strödde sand över.
     Under bakgrunden passade jag sedan in "sittunderlagsbitar" (vet fortfarande inte vad materialet heter!) för att skydda bottenglaset mot stötar stenar eller något annat skulle rasa i akvariet. Därefter skar jag till några bitar av skumplast-filtermatta som jag köpt på Ströms zoologiska och pressade fast dessa mellan bottenglaset och bakgrunden. Detta förhindrar att sanden ska sugas in bakom bakgrunden, att fiskar ska lyckas gräva sig ut (påfågeklsålarna gräver mycket) och det ger också en bra filtrering och cirkulation i akvariebotten. Av det som återstod av filtermattan klippte jag sedan bitar på 4x4 cm som jag fyllde upp utrymmet bakom bakgrunden med. Detta gjorde jag för att utnyttja hela akvariets volym och utrymmet bakom bakgrunden kommer då att fungera som ett väldigt stort förfilter till ytterfiltret, vilket betyder att själva ytterfiltret sällan (eller kanske snarare aldrig?) behöver rengöras! Läs mer här om hur det fungerar.


 


När silikonet hade härdat i någon dag och bakgrunden satt fast lyfte jag upp akvariet på bänken och började dra slangar och sladdar. Innan jag lyfte upp akvariet var jag dock tvungen att trä på den ram som ska ligga runt botten på akvariet för att skymma "sittunderlaget" som ligger mellan akvariet och bänken (för att skydda glaset från eventuella ojämnheter i bänken). Detta gick smidigt och ramen passade perfekt runt akvariet!
    När jag skulle dra slangarna uppstod dock lite svårigheter. Det var nämligen väldigt pilligt att dra slangarna till vänstra sidan av akvariet (hål där slangarna kommer in genom rampen sitter på höger sida) då det var väldigt trångt bakom bakgrunden och den glasskiva som täckglaset ska vila på var ivägen. Svårast var att få till slangen för utblåset, men detta löste jag genom att använda ett gummiband, nål och tråd. Jag sydde då fast tråden i slangarna och använde gummibandet till att vika slangen 5 cm från änden för att skapa en vinkel på ca 90 grader. Det var då bara att dra slangen bakom bakgrunden med hjälp av tråden, sedan trä tråden genom utsblåshålet i bakgrunden och slangen följde då lätt med då den var i vinkel! För slangen till insuget fick jag också använda nål och tråd, men det behövdes inget gummiband, så slangen endast skulle sänkas ner mott botten med en lite "korg" över.


   När sådant var klart tog jag itu med dörrar och luckor till möbeln. Jag hade problem att hitta passande gångjärn till dörrarna då alla jag hittade var till för dörrar som är minst 16 mm tjocka och mina är endast 12 mm. Tillslut hittade jag dock en sorts gångjrän på Coop bygg som passade, så sådan fick det bli. Jag köpte också vanliga platta gångjärn till matningsluckan i rampen och dörrhandag i silver till skåpdörrarna. Detta monterade jag sedan fast när jag kom hem och upptäckte då att handtagen också var till för dörrar på minst 16 mm, så jag fick då lov att sätta muttrar runt skruvarna på insidan för att handtagen inte skulle glappa. Att skruva fast gångjärnen till dörrarna var också lite struligt och pilligt, men det gick till slut! sedan satte jag också fast de små hyllhållarna i hålen som jag borrat tidigare.


       


Därefter var det dagen innan redovisningen (8/4) och allt var till slut klart och möbeln skulle bara startas igång. Jag lade då i all torv som jag haft i blöt i en vecka (för att den inte ska flyta upp) och täckte botten med torven. Sedan lassade jag i sanden som jag hade sedan tidigare (rådasand 0,8-1,2 mm) och började sedan fylla upp vatten från mitt 310 l kar. Jag fyllde karet till 2/3 med det vattnet och tog sedan den sista tredjedelen från kranen och hällde i vattenberedningsmedel (gör vattnet mer "fiskvänligt", binder metaller mm). Därefter skulle jag plantera och insåg att jag behövde fler växter, så jag for till Djurkomaniet i Birsta och införskaffade mig ett antal växter så som tiger vallisneria, javaormbunkar, någon sorts cryptocoryne och eftersom det var Rickard som jobbade så fick jag med en bit cabomba och någon bit av vad jag tror är en sumatraormbunke som låg och flöt på köpet.
Nöjt åkte jag hem med dessa växter och planterade lite provisoriskt. Roten som jag hade tänkt ha i visade sig nämligen vara för stor, så jag skulle behöva köpa nya, mindre rötter. På grund av detta så skulle jag få möblera om i karet senare då också javaormbunkarna skulle fästas på rötterna.
     När allt var planterat och klart och doppvärmaren var i (bakom bakgrunden för att inte synas) och påslagen så skulle jag bara starta igång filtret. Självklart så ville det inte fungera. Jag sög vatten genom slangarna och ner i filtret och fyllde det, men det ville inte. Jag testade att flytta det (fick knipa åt slangarna med gummisnoddar för att det inte skulle forsa ut vatten när jag låssade dem från filtret) och ställde det på en pall brevid akvariet och kortade slangarna, men filtret orkade inte pumpa upp vattnet till akvariet, det stannade halvvägs. Jag försökte gång på gång, men det gick inte.
 


    
Detta gjorde mig väldigt less och det fanns inte mycket jag kunde göra åt saken då klockan hunnit bli 03.00 och jag skulle ha redovisningen följande dag. Jag fick då helt enkelt lägga på rampen och ta bilder av akvariumet utan några fiskar i (hade tänkt släppa i påfågelsålarna).


         
 


Redovisningen gick i alla fall hyffsat bra. Jag tycker inte om att prata inför folk, det är en av mina största fobier. Dock så tror jag att det hjälpte att jag var väldigt trött (höll på med powerpointen till kl 05.30, så jag hann bara sova 30 minuter) då det gjorde mig lugnare på något vis. Jag hade inte hunnit förbered alls vad jag skulle säga, så med tanke på det så gick det ändå bra. Efteråt kom jag på att jag missat att ta upp endel saker, men jag fick ändå med det viktigaste och mest grundläggande. et är svårt att berätta om något man själv är väldigt insatt i för några som inte är insatta över huvudtaget (99% av gruppen jag talade för är säkerligen övertygade om att en guldfisk mår bra i en liten skål), så det är lätt att man tar för givet att dom vet vissa saker.

Nu återstår dock att få filtret att fungera i veckan. Nästa hel ska jag nämligen åka ner till Stockholm och besöka en butik i Bromme som heter Akvarielagret. där ska jag förhoppningsvis köpa de fiskar som saknas, 2 st Channe bleheri och 3 st Beaufortia leveretti. Jag skickade ett mail till dem och de svarade att de skulle försöka ha de arterna inne när jag kommer ner.
Jag har också köpt 3 st nya, mindre rötter på Djurkompaniet och dessa ska läggas i blöt så att inredningen kan vara klar innan fiskarna köps in.
Jag ska också köpa en till ljusslinga på Rusta för att få de cllips jag behöver så att jag kan fästa ljusslingan jag har i rampen.

Jag kommer att fortsätta att uppdatera bloggen tills allt är klart, trots att projektarbetet nu är över.


P.S. Det här är nog mitt längsta blogginlägg någonsin!

    

Bygge forts.

Ja, då har det hänt grejor! Har varit lite snålt om tid att skriva blogg, men nu kommer ett inlägg! (skrivet igår, uppdatering kommer senare under dagen)

Jag var i alla fall iväg och köpte smalare skruv och skruvade sedan fast mellanväggarna och "locket" på bänken och också rampen och ramen som ska ligga runt karets botten. Jag borrade också hål för de "metallploppar" (kommer inte ihåg vad de heter!) som hyllplanen ska vila på. Sedan var jag också till glasmästaren och köpte ett täckglas med alla fyra hörnen kapade 5x5 cm och jag var också in till Ströms zoologiska och köpte "sittunderlag" att ha under sanden i akvariet och mellan karet och bänken och 3 paket torv att ha på botten under gruset.
Jag borrade också 60 mm hål i baksidan av rampen och bänken samt i ett hyllplan för att kunna dra sladdar däremellan.
Jag har också varit hem till Rickard och hämtat bakgrunden och har kapat till den och borrat hål för 60mm raster och den ska nu bara silikonas fast.

 
Inköpen & ett av täckglasets hörn


  

Möbeln och rampen färdiglimmad och skruvad


 

Med akvariet på


 

Hål för hyllplanshållare & borrade hål för dragning av el

Möbeln har sedan spacklats (över skruvhålen och ojämna kanter) och sedan slipats. Jag har ickså hämtat färgen och målat första lagret och ska måla det andra lagret idag. Därefter ska det skruvas fast gångjärn till ramp-locket och skåp-dörrarna samt handtag på dörrarna. Jag funderar också på att sätta hörnlister på möbeln.
Sedan väntar jag nu bara på min beställning från pwss så att jag kan montera lysrören i rampen och sedan också den blå ljusslinga som jag köpte på Rusta som ska få bli nattbelysning.
Så fort jag fått allt det klart och silikonet har härdat så är det bara att köra igång alltihop!

  
Spackling och målning


Endel sand är tvättad och jag ska börja tvätta mer i dagarna och roten och torven ska läggas i blöt. Växter kommer att tas från mina 2 andra kar plus 4 knippen med svärdsplantor som jag köpte till extrapris i veckan och som just nu ligger i 70 l karet och väntar. Vatten kommer att tas från mitt 310 l och 70 l kar när karet ska startas upp och jag ska också krama ur filtret till 310 l karet i vattnet så att fiskar kan släppas i så snart som möjligt (påfågelsålarna behöver få flytta från 70 l karet då det är så svårt att mata dem med alla andra glupska fiskar i karet!)

Bygge + bakgrund

Rickard på Djurkompaniet skulle som sagt maila bilder på bakgrunden jag skulle få köpa och de bilderna fick jag idag! Jag tycker att bakgrunden är ruggigt snygg och kommer defentivt att köpa den! Kolla själva:


  


Bakgrunden har måtten 108,5x45,3 vilket betyder att jag måste kapa ca 9 cm på längden och lägga 4 cm filtermatta under den då mitt akvarium är 50 cm högt och bakgrunden endast 45. Jag passade förövrigt på att köpa silikon att limma bakgrunden med idag då jag var där för att kolla om dom hade raster att sätta i bakgrunden för insug till filter. Raster hade dom dock inte och jag skickade ett mail till pwss och bad dom lägga till ett 60mm raster i min beställning om den inte gått iväg ännu. Får väl se om jag var snabb nog!

För övrig så har jag också börjat skruva ihop möbeln idag! De två gavlarna är klara och är skruvade och limmade enligt konstens alla regler. Jag testade också att ställa iordning möbelns själva grundform och än så länge ser det bra ut! Dock så fick jag lov att ta med dörrarna till Bauhaus för att kapa dom 5 mm på höjden då det kändes som att det var lite väl taight. På Bauhaus köpte jag också hyllplanshållare (ser ut som pluggar av metall) och gångjärn. När jag kom hem upptäckte jag dock att gångjärnen inte kommer att fungera, så jag måste ut och leta nya!
     Imorgon ska jag iväg och köpa mer skruv (behöver smalare skruv att skruva fast mellanväggarna med, de jag har nu är 4,5 mm och jag skulle vilja ha 2,5-3mm för att få mer spelrum då skivorna är 12 mm tjocka) Jag ska kika efter gångjärn då också så får vi se!
     Jag också försöka hinna med att titta förbi hos glasmästaren imorgon och beställa ett täckglas och jag tänkte också höra med ströms zoologiska om dom har något underlag för akvariet ("sittunderlag", vet inte vad materialet heter) att ha mellan akvariet och bänken ifall det blir några ojämnheter när jag skruvat (ska spackla över skruvarna, men man vet ju inte hur rakt det blir) och även ha i akvariet som skyddar bottenglaset om någon sten eller rot skulle rasa då påfågelsålarna tycker om att gräva i sanden och skulle kunna underminera rötter och stenar.
     Sedan har jag heller inte hört något mer om färgen, så jag ska slå en pling till Emmelie imorgon och se om hennes pappa har tagit hem den så att jag kan hämta den och börja måla så smått!

Imorgon blir alltså ännu en späckad dag, återkommer med uppdateringar på kvällssidan om jag hinner!

Här kommer i alla fall de utlovade bilderna!


  En av de två färdiga gavlarna


Helhetsbild över möbelns grundform

Vårat vardagsrum som blev förvandlat till en verkstad..!Bakgrunden klar!

Som jag skrev igår så skulle jag in till Djurkompaniet och se om Rickard var där för att fråga hur det var med bakgrunden. Jag hittade honom i kassan i full färd med att beställa malar (han skulle bl.a. beställa hem denna, så en sådan kommer jag nog att köpa av honom sedan!). Han sade i alla fall att jag kunde få köpa bakgrunden av honom och han skulle maila bilder och dom exakta måtten till mig, det kommer att bli jättebra det här!  Speciellt roligt är det att det inte är en vanlig back to nature bakgrund utan ett provexemplar, så då kommer man ju inte att ha en likadan bakgrund som någon annan, och det är ju alltid kul!
Så nu väntar jag med spänning på att få mailet av rickard och få se hur bakgrunden ser ut!

I övrigt var jag också och köpte 3mm borrar på K-rauta, men det blev aldrig några gångjärn. Jag ska se om jag kan åka tillbaka till Bauhaus idag och ordna det!
Jag har också Räknat pengar för att se om det kommer att gå ihop och jag verkar klara mig precis! Så det känns skönt!

Nu har jag precis pusslat med alla bitar till möbeln för att se så det stämmer och allt passar alldeles utmärkt, så nu ska jag börja mäta upp hålen och sedan ska jag förborra och sedan också eventuellt börja skruva och limma. Jag ska ta lite bilder också och lägga upp här imorgon då jag återkommer med en uppdatering!

Problem

Sedan lovet började har det uppstått endel problem.
Till att börja med så kan jag inte längre ha akvariet hos min pojkvän då han har tackat för sig och jag har nu letat efter en ny plats att ha akvariet. Efter lite övertalningen verkar det i alla fall ha löst sig, och jag kommer att få ha akvariet hemma så länge.
Sedan blev också virket snedkapat och oanvändbart, vilket medförde stora problem. Jag kom dock fram till en lösning och har gjort ännu en ny möbelskiss där jag använder mig av 4 st reglar á 70 cm och mdf-skivor.

image22

Skissen visar genomskärningar framifrån, ovanifrån och från sidan och det gröna är reglarna, det bruna och gula är mdf-skivorna och det röda och streckade är dörrarna.
Reglarna hjälpa min far mig att kapa till med en girsåg igår så att de blev raka (hade 4 st bitar á 91 cm kvar), så dom är färdiga.
Sedan behövde jag dock 8 st nya bitar av mdf då måtten blev ändrade och imorse åkte jag då iväg till Fresks för att höra med dom, men mdf-skivorna där var slut. Jag åkte då istället till Bauhaus och frågade om de kunde hjälpa mig att kapa till de bitar jag behövde, vilket de sa att de kunde ordna. Dock fick jag lov att betala för en hel skiva  på 2,5 m och den plus kapningen gick på 404 kr. Men nu har jag i alla fall till slut alla delar och nu är det bara att skriva ihop allt!
Jag har idag också pratat med christer (Emmelis pappa som arbetar på Fesks) och jag har valt ut en halv-matt svart färg (går i brunt) att måla möbeln med och denna skulle han blannda till imorgon och ta med den hem då.

Igår gjorde jag också en beställning från PWSS och beställde då följande:
Filter
Doppvärmare
Termometer
2 st reflektorer
Dubbel lysrörshållare
Vattenberedningsmedel (bra vid uppstarten)

Jag var också in till djurkompaniet och passade på att köpa en hävert och lite växter som såldes för extrapris. Jag såg dock inte Rickard och kunde inte fråga honom om bakgrunden som jag ännu inte hört något mer om. Jag tänkte dock åka förbi där en sväng nu alldeles strax och se om han är där idag, då jag ändå ska in på K-rauta och köpa en 3 mm borr att förborra i mdf-skivorna med och jag ska också kolla lite på gångjärn och kanske köpa sådana och en borr till dessa också, i sådana fall.

Så det är vad som händer och har hänt just nu! Återkommer med bilder och så när jag börjar bygga.


Fresks

Idag var jag och besökte Fresks tillsammans med Emmelie (som tidigare nämnt arbetar där) för att försöka få tag i träskivor att klä möbeln i.
     Jag visade dem möbelskissen som jag har här på bloggen och de föreslog att jag skulle använda MDF-skivor och behandla dem så de blir vattenresistanta. Emmelie ringde till sin far som även han arbetar på Fresks och är specialiserad på färg och ytbehandling och han skulle hjälpa mig att få fram en bra färg som inte påverkas av vatten och då heller inte låter MDF-skivorna påverkas. De kunde också kapa ut de bitar jag behöver, så jag ska lämna in en skiss över alla delar med mått så skulle de kapa till det under veckan. Det hela trodde de sedan slkulle gå på ca 250-300 kr vilket vore helt underbart! (furuskivorna skulle kosta 1000-2000 kr, så det blir en viss prsisskillnad!)
     Möbeln kommer som sagt nu istället att målas istället för att betsas, och jag tror att den får bli svart då det är snyggt och stilrent och är lätt att passar i de flesta rum. Jag ska dock prata med min pojkvän först då det är han som ska ha schabraket stående hos sig, så jag ska höra om han har några speciella önskemål först..!
     Det blev dock ingen tripp till clas Ohlsson, är inte riktigt 00 på vad exakt vad jag ska inhandla där, så jag ska bläddra lite mer i katalogen och så köper jag allt i ett svep när jag bestämt mig!
     Istället för Clas Ohlsson åkte jag istället ut till birsta och besökte Rusta där jag köpte en 3 meter lång blå ljusslinga för 69 kr. Denna ska sedan monteras i rampen och bli nattbelysning några timmar efter att akvariet släcks och några timmar innan det tänds, jag tror det kan bli rätt läckert!

Nu väntar jag dock fortfarande på virket som ska hyvlas, så snart jag fått det klart så är det bara att sätta igång! Det känns som att det äntligen händer något nu till slut i alla fall!

Fiskköp!

Idag har jag köpt de första blivande invånarna till akvariet! Jag tog en sväng förbi djurkompaniet i Birsta efter att ha varit och provat ut fotbollsskor och där i akvarierna hittar jag påfågelsålar! ca 10 cm långa var de och kostade 79:-/st - självklart slog jag till! Hade också en trevlig diskussion med Rickard som arbetar där (har en känsla av att det är han som också driver stället?), alltid lika roligt att prata med personal som vet vad de pratar om! Rickard tipsade mig om när de kommer att sälja ut saker jag är i behov av och erbjöd mig också att köpa en bakgrund av honom! Backgrunden var en testbakgrund av BTN som inte finns att köpa ute på marknaden och den hade måtten 110x50 cm (får kapa några centimeter i sådana fall, men det är inga problem) och för den ville han endast ha 1000 kr! Det är ett otroligt bra pris! En vanlig BTN-bakgrund i den storleken kostar ca 2.500 :-, och detta var alltså dessutom en unik bakgrund, så jag skulle mer än gärna slå till på den! Problemet är ju dock bara hur man ska få ekonomin att räcka till. Om inte annat så får jag vänta med att köpa bakgrund och starta upp akvariet och bara bygga möbeln nu till projektarbetet. Det är lite synd, men räcker inte pengarna så gör dom inte det...

Det blev i alla fall 2 st påfågelsålar (Macrognathus siamensis) som får bo i mitt lilla 70 l akvarium tills akvariet är igång. Jag passade också på att köpa en mal (L-271) till mitt 310 l akvarium som polare till min andra mal av samma art (ska föröka odla dem senare om jag har rätt i att det är en hona och en hane jag har!) Denna fisk gav Rickard mig också rabatt på - jag gillar verkligen det stället!


Ålarna:

 

Hyveln fortfarande trasig...

Hyveln är ännu inte lagad och jag måste verkligen få till virket så att jag kan sätta igång nu! Pratade med Leif under lektionen imorse och han har funderat på att klyva virket och sedan dra det genom någon slip, men risken är då att det inte blir 100% rakt och risken för hack finns. Därför hoppas vi på att hyveln blir lagad snarast, men annars finns det i alla fall alternativ.
     Har inte haft tillgång till någon bil under veckan, men jag hoppas på att få låna den i morgon och då har jag tänkt åka ut till Fresks och leta laminatskivor och sedan titta förbi på Clas Ohlsson på hemvägen och köpa mer material. Sedan blir det eventuellt en tripp till Birsta och Biltema och/eller Rusta i jakt på tillbehör till rampen också, det beror på hur långt tiden räcker!
     Förövrigt måste jag också maila Anders Rapp och bestämma tid för ett projektmöte då jag skulle behöva träffa honom innan påsklovet.


Förseningar

Okej, jag börjar känna mig ordentligt stressad!
     Jag tog med mig virket till Leif förra veckan för att hyvla ner det till rätt mått (45x45 istället för nuvarande 45x55) och sedan kapa upp det i de bitar jag behöver. Men hyveln fungerade inte! Leif skulle då hyvla virket åt mig under lovet när hyveln var fixad och sedan ringa mig så jag kunde komma och hämta det - vilket han ännu inte gjort. Det betyder alltså att jag än så länge inte ens har något virke! Och jag som absolut tänkt vara klar med själva stommen nu!
     Och jag har inte heller hittat någon lösning på hur jag ska frakta hem träskivorna att "klä" möbeln med heller... Min vän Sandra har en släpvagn som jag skulle kunna få låna, men då har inte vi någon dragkrok på vår bil och den enda jag känner som kan köra med släp är dessutom min pojkvän som ligger i lumpen. Han kommer hem nu till helgen, men det hjälps inte så mycket då Sandra är i fjällen och jag ändå inte kan låna släpvagnen då. Så antingen måste jag ordna släpvagn på annat vis, betala för att företaget ska köra hem skivorna eller vänta till ännu nästa helg. Börjar bli så otroligt snålt om tid!
     Kan väl i och för sig glädja mig med att jag inte behöver planera vad jag ska göra under påsklovet, det är ganska klart att all min tid måste gå till projeketarbetet..!

Ett annat dilemma är att jag är osäker på om furuskivorna kommer att bli för tunga till locket! Skivorna är ju 18 mm tjocka, och locket kommer ju då att väga en del. Det känns som att det kan bli onödiga påfestningar på akvarieglaset... Jag diskuterade också detta dilemma med Leif och hörde om han visste var man kan hitta tunnare skivor (alla skivor jag såg när jag var ute och letade var 18 mm eller tjockare) och han föreslog att jag skulle kolla hur det är med laminatskivor. Detta är ju en idé då jag också tror att det blir snyggare än furuskivor! Då gäller det dock bara att hitta kantlister till skivorna också.
     Laminatskivor är förövrigt också dyrare än furuskivor, men detta kan jag ha hittat en lösning på då min barndomsvän och granne Emmelie är ganska övertygad om att dom har laminatskivor på Fresks där hon och hennes far arbetar, så då skulle jag kunna få rabatt! Frågan är då bara vilka mått de skivorna i sådan fall finns i, detta har jag inte hunnit kolla ännu då jag inte haft någon bil i veckan. Tänkte dock eventuellt kolla det nu i helgen eller annars i början av kommande vecka.

Jag måste också iväg och köpa vinkeljärn till möbelstommen och jag måste också beställa akvarietillbehör från pwss (nämnde det tidigare här). Sedan tänkte jag försöka hitta en blå ljusslinga någonstans (har en liten idé) och jag måste också införskaffa mig lite elprylar till rampen. Det blir dock inga avancerade elprylar, det blir bara skarvdosor, timrar, eventuellt en dimmer och någon strömbrytare. Det återstår att se om jag får ihop det som jag tänkt!
Sist tänkte jag beställa täckglas. Tänker ha det i själva locket/rampen (ska försöka ordna en skiss framöver) och då jag inte vet vad det blir för mått på det än så får det bli det sista jag gör.

Sedan måste jag också kontrolera om golvet i min pojkväns rum är 100% plant, är det inte det så måste jag nämligen köpa justerbara ben till möbeln. Det är nämligen väldigt viktigt att akvariet inte lutar då minsta lutning ger en snedbelastning på glaset och det kan då tillslut uppstå sprickor i fogarna, vilket jag absolut vill undvika!


Det är väl så här "långt" jag hunnit just nu och jag hoppas verkligen att det inte är något mer som ska krånga framöver - då är det kört för min del!

Virke

Efter att ha rådfrågat zoopets medlemmar bestämde jag mig för att använda mig av den senare ritningen (se föregående inlägg) och idag tog då jag en biltur tillsammans med min far. Vi åkte först till Brosågen, men där var allt igenbommat, grindarna var låsta och inte en människa syntes till. Därför åkte vi istället till Lerviks trä ute på södra Alnö där min far känner ägaren (= bra råd och pris ;)). Han hade dock inte furu 45x45 mm, men han hade 45x57 färdighyvlat, vilket jag slog till på! Köpte 9,4 meter för 150 kr (2x240 cm, 3x160 cm). Återstår att se om jag ska hyvla ner det till 45x45 mm eller om jag ska använda de nuvarande måtten. Jag ska också ta med mig virket till skolan och kapa det där och se om Leif kan hjälpa mig att få det rakt och också borra hål för pluggar.
     Sedan var vi också runt och kollade efter träskivor till möbeln på K-rauta, Byggmax och Coop bygg och trä. Billigast var det på Byggmax, men jag minns inte om dom hade 500 mm breda skivor. Jag har nämligen suttit och beräknat hur många och vilka mått jag kommer att behöva av skivorna och jag kommer att behöva 2 st 600x2350/2400 mm, 2 st 500x2350/2400 mm och 2 st 400x2350/2400 mm. På Byggmax kostar en 600x2350 mm skiva 329 kr och en lika lång med bredden 400 mm 229 kr. Om de har 500 mm skivor så skulle det kosta ca 1700 kr att köpa skivorna där, jämfört mot K-rauta där det skulle kosta ca 2300-2400 kr.
     Skivorna är förvrigt de också gjorda i furu och 18 mm breda.

Jag ska ta en tur till Byggmax igen och kolla måtten. Har dom 500 mm så kommer jag troligtvis att handla skivorna där!
     Skivorna ska förövrigt senare betsas riktigt mörkt brunt så att jag slipper den jobbigt fula gula färgen furu får efter några år!

Ny möbelskiss

Jag har gjort en ny möbelskiss, åter igen i paint (vilken tid det tar!) och det här är då ett annat alternativ på hur jag ska utforma möbeln. Jag har inga angivna mått, men bänken är tänkt att vara ca 70-80 cm hög och rampen 10-15. Sedan är det ungefär samma mått som akvariet (aningen större, går ut lite på sidorna) 100x50 cm. "Grundställningen" är har jag tänkt är gjord av färdighyvlad furu 45x45 mm.

  

Frågan är dock om det räcker med 4 ben i grundställningen, i den förra skissen hade jag 6 st. Dock så ska jag fästa ställningen i en bottenplatta och jag kommer dessutom att ha 2 st väggar på mitten som delar upp möbeln i 3 delar.
     Mittersta bilden visar hur det ser ut utan luckorna, och bakom luckan till vänster tänkte jag då ha ytterfiltret (kommer att våtisolera där också) och till höger är det bara en vanlig hylla, precis som i mitten.

Jagv ska dock kolla upp hur många ben jag kan tänkas behöva ha så får jag se vilken skiss jag kommer att använda mig av. Jag måste dock bestämma mig tills imorgon då jag ska ut och kolla efter virke!

Jämför med första skissen:
http://gukoret.blogg.se/akvarieprojekt/2007/november/skiss-planering.html
(får förstås anpassa måtten efter akvariet jag köpte)


Jag hade förövrigt ockse ett kort projektmöte med Anders igår och han tycker att det verkar fungera bra än så länge, trots att jag inte håller tidsplaneringen. Vi diskuterade också hur jag ska redovisa möbeln, jag kan inte gärna släpa med mig den till skolan om det är fisk i akvariet! därför funderar jag på att filma det när det är klart så att man verkligen ser hur det ser ut från alla håll och det är ju också kul om det har flyttan in fiskar!

Akvariet levererat!

I fredags fick jag ett samtal från Eva på Ströms Zoologiska igen:

- Hej Evelyn, ditt akvarium har kommit!

Yes! Jag fixade så jag fick låna bilen och åkte in till stan och hämtade det - underbart!
     Eva hade dock inte lyckats ordna något täckglas, det levereade de tydligen inte längre då de bara gjorde heltäckande ramper till akvarierna numera. Slutpriset på akvariet blev därmed 1100 :-


 


Nu kan jag då alltså sätta igång på riktigt och detta är vad jag ska börja ta itu med:

1. Besöka Brosågen och höra om dom har något lämpligt virke att bygga stommen av. Sedan också kolla med K-rauta och/eller andra byggvaruhandlar efter något material att "klä in" stommen med.
Brosågen ska jag besöka nu på fredag tillsammans med min far, det blev aldrig av sist. Eventuellt så hinner vi kanske också titta förbi på K-rauta.

2. Kontakta en glasmästare och beställa täckglas.
Jag har en idé angående täckglaset som jag tänkte klura lite på först. Eventuellt blir det då andra mått på täckglaset så jag kan inte beställa något glas innan jag vet hur det blir.

3. Beställa hem akvarietillbehör från PWSS.
Jag har kollat på PWSS och detta är vad jag då hittade:

Ytterfilter EHEIM 2213, 585 :-
http://www.pwss.se/product.php?productid=511&cat=304&page=1

Doppvärmare Jäger 150W, 180 :-
http://www.pwss.se/product.php?productid=444&cat=325&page=1

Bakgrund BTN Slim-Line 50 A+B (röd gneis), 2x270 :-
50 A http://www.pwss.se/product.php?productid=3687&cat=215&page=2
50 B http://www.pwss.se/product.php?productid=3688&cat=215&page=3

Lysrörshållare 18W/30W, 2x230 :-
18W http://www.pwss.se/product.php?productid=2120&cat=879&page=1
30W http://www.pwss.se/product.php?productid=2121&cat=879&page=1

Reflektor 60/90 cm, 2x100/110 :-
60 cm http://www.pwss.se/product.php?productid=4553&cat=878&page=1
90 cm http://www.pwss.se/product.php?productid=4554&cat=878&page=1

Lysrör Sylvania Aquastar 60/90 cm, 120/125 :-
60 cm http://www.pwss.se/product.php?productid=236&cat=31&page=1
90 cm http://www.pwss.se/product.php?productid=237&cat=31&page=1

Lysrör Philips Aqua-Glo 60/90 cm, 90/110 :-
60 cm http://www.pwss.se/product.php?productid=242&cat=31&page=1
90 cm http://www.pwss.se/product.php?productid=243&cat=31&page=1

Termometer Marina aqua-Minder, 120 :-
http://www.pwss.se/product.php?productid=3404&cat=61&page=1

Totalsumma: ca 2300 :-

4. Kolla upp elprylar till rampen.
I måndags var jag 1 timme på Clas Olson och kollade på lampor, elprylar och diverse saker. Kollade skarvsladdar, dimmers, timers, lampknappar, halogenspots mm. Jag har en idé om hur jag ska göra med lyrsörsrampen.. ska fundera vidare så får vi se om jag kanske slänger upp en idéskiss så småning om!Detta är vad jag kommer att pyssla nämaste tiden!


Frågan var jag ska ha akvariet har också löst sig, för övrigt. Jag får som sagt inte ha fler akvarier hemma men då har min snälle pojkvän erbjudit sig att låta mig ha akvariet hos honom. Så då är det problemet ur vägen!

Akvariet beställt!

Sprang in på Ströms zoologiska på lunchen idag för att beställa akvariet. Fick då träffa Eva som sa att dom nyss fått in en beställning från företaget som levererar akvariet och dom gör inte några enstaka beställningar på grund av skaderisken och därför kan det ta lite tid innan jag får akvariet. Hon trodde dock inte att det skulle ta mer än ca. 14 dagar innan dom skulle göra en ny beställning och det kan jag leva med!
     Det blir då alltså ett vanligt enkelt akvarium utan ram med måtten 100x40x50 cm (längden x höjden x bredden). Jag lade också till täckglas i beställningen så slipper jag ordna det senare.
     Nu är det alltså på gång i alla fall! Eva skulle höra av sig när hon gör beställningen så att allt blir rätt. Äntligen känner jag att jag är på G!
 
Nu kan jag också åka och höra med Brosågen när jag vet vad för mått akvariet kommer att bli. Jag får väl dra med mig min pappa dit på fredag kanske. Då slutar jag tidigt och han är ledig hela dagen. Ska bara höra om inte han har något annat inplanerat.

Återkommer till helgen om besöket blir av!

Samtal från Eva

Idag fick jag äntligen ett samtal från Eva på Ströms zoologiska! Första lappen som Ylva skrivit hade tydligen kommit på villovägar, så därför hade det tagit sådan tid.
     Eva hade i alla fall kollat upp mitt önskemål, men hade inte hittat ett akvarium med de mått jag ville ha men däremot i samma storlek. Längden på det akvariet hon hittat var densamma, alltså 100 cm, men höjden var 50 cm och bredden 40, istället för tvärt om som jag ville ha det.
     Dettta betyder att akvariet får en mindre bottenyta, vilket gör det svårare att ha större bottenlevande fiskar, så som ålar som jag hade tänkt mig. Jag hade ju dessutom planerat att ha en bakgrund i akvariet med filter bakom, vilket stjäl endel bottenyta det med. Så en sådan bakgrund får jag nog skippa i sådana fall. Ett alternativ är ju dock Back to natures slimline bakgrunder.
     Får fundera vidare på det!

Akvariet skulle kosta 1100-1200 kr, vilket är ett bra pris. Akvariet på globefish skulle ju kosta 1100 + frakt och då är ändå glaset 2 mm tunnare i det akvariet. Fördelen med globefish hade ju dock varit att jag kunde få de mått jag ville ha...
     Men nu har jag bestämt mig för att det får bli akvariet från Ströms zoologiska i alla fall, så jag tittar förbi där i veckan och beställer det så att jag kan sätta igång med möbeln någon gång!

Äntligen händer det grejer!

Ströms zoologiska (igen)

Tittade in på Ströms zoologiska för att kolla om Eva blivit frisk eller om dom glömt bort mig.
Eva visade sig vara frisk, men hon satt i ett möte med en leverantör, så jag fick aldrig prata med henne. Ylva skrev dock en påminnelselapp och lovade att fråga Eva så fort mötet var klart, och hade hon inte kollat upp några priser än så skulle hon pusha på lite.
Jag väntar då alltså fortfarande på ett samtal från Eva och det finns dessvärre inget som jag kan göra under tiden!

RSS 2.0