Bygge + bakgrund

Rickard på Djurkompaniet skulle som sagt maila bilder på bakgrunden jag skulle få köpa och de bilderna fick jag idag! Jag tycker att bakgrunden är ruggigt snygg och kommer defentivt att köpa den! Kolla själva:


  


Bakgrunden har måtten 108,5x45,3 vilket betyder att jag måste kapa ca 9 cm på längden och lägga 4 cm filtermatta under den då mitt akvarium är 50 cm högt och bakgrunden endast 45. Jag passade förövrigt på att köpa silikon att limma bakgrunden med idag då jag var där för att kolla om dom hade raster att sätta i bakgrunden för insug till filter. Raster hade dom dock inte och jag skickade ett mail till pwss och bad dom lägga till ett 60mm raster i min beställning om den inte gått iväg ännu. Får väl se om jag var snabb nog!

För övrig så har jag också börjat skruva ihop möbeln idag! De två gavlarna är klara och är skruvade och limmade enligt konstens alla regler. Jag testade också att ställa iordning möbelns själva grundform och än så länge ser det bra ut! Dock så fick jag lov att ta med dörrarna till Bauhaus för att kapa dom 5 mm på höjden då det kändes som att det var lite väl taight. På Bauhaus köpte jag också hyllplanshållare (ser ut som pluggar av metall) och gångjärn. När jag kom hem upptäckte jag dock att gångjärnen inte kommer att fungera, så jag måste ut och leta nya!
     Imorgon ska jag iväg och köpa mer skruv (behöver smalare skruv att skruva fast mellanväggarna med, de jag har nu är 4,5 mm och jag skulle vilja ha 2,5-3mm för att få mer spelrum då skivorna är 12 mm tjocka) Jag ska kika efter gångjärn då också så får vi se!
     Jag också försöka hinna med att titta förbi hos glasmästaren imorgon och beställa ett täckglas och jag tänkte också höra med ströms zoologiska om dom har något underlag för akvariet ("sittunderlag", vet inte vad materialet heter) att ha mellan akvariet och bänken ifall det blir några ojämnheter när jag skruvat (ska spackla över skruvarna, men man vet ju inte hur rakt det blir) och även ha i akvariet som skyddar bottenglaset om någon sten eller rot skulle rasa då påfågelsålarna tycker om att gräva i sanden och skulle kunna underminera rötter och stenar.
     Sedan har jag heller inte hört något mer om färgen, så jag ska slå en pling till Emmelie imorgon och se om hennes pappa har tagit hem den så att jag kan hämta den och börja måla så smått!

Imorgon blir alltså ännu en späckad dag, återkommer med uppdateringar på kvällssidan om jag hinner!

Här kommer i alla fall de utlovade bilderna!


  En av de två färdiga gavlarna


Helhetsbild över möbelns grundform

Vårat vardagsrum som blev förvandlat till en verkstad..!Bakgrunden klar!

Som jag skrev igår så skulle jag in till Djurkompaniet och se om Rickard var där för att fråga hur det var med bakgrunden. Jag hittade honom i kassan i full färd med att beställa malar (han skulle bl.a. beställa hem denna, så en sådan kommer jag nog att köpa av honom sedan!). Han sade i alla fall att jag kunde få köpa bakgrunden av honom och han skulle maila bilder och dom exakta måtten till mig, det kommer att bli jättebra det här!  Speciellt roligt är det att det inte är en vanlig back to nature bakgrund utan ett provexemplar, så då kommer man ju inte att ha en likadan bakgrund som någon annan, och det är ju alltid kul!
Så nu väntar jag med spänning på att få mailet av rickard och få se hur bakgrunden ser ut!

I övrigt var jag också och köpte 3mm borrar på K-rauta, men det blev aldrig några gångjärn. Jag ska se om jag kan åka tillbaka till Bauhaus idag och ordna det!
Jag har också Räknat pengar för att se om det kommer att gå ihop och jag verkar klara mig precis! Så det känns skönt!

Nu har jag precis pusslat med alla bitar till möbeln för att se så det stämmer och allt passar alldeles utmärkt, så nu ska jag börja mäta upp hålen och sedan ska jag förborra och sedan också eventuellt börja skruva och limma. Jag ska ta lite bilder också och lägga upp här imorgon då jag återkommer med en uppdatering!

Problem

Sedan lovet började har det uppstått endel problem.
Till att börja med så kan jag inte längre ha akvariet hos min pojkvän då han har tackat för sig och jag har nu letat efter en ny plats att ha akvariet. Efter lite övertalningen verkar det i alla fall ha löst sig, och jag kommer att få ha akvariet hemma så länge.
Sedan blev också virket snedkapat och oanvändbart, vilket medförde stora problem. Jag kom dock fram till en lösning och har gjort ännu en ny möbelskiss där jag använder mig av 4 st reglar á 70 cm och mdf-skivor.

image22

Skissen visar genomskärningar framifrån, ovanifrån och från sidan och det gröna är reglarna, det bruna och gula är mdf-skivorna och det röda och streckade är dörrarna.
Reglarna hjälpa min far mig att kapa till med en girsåg igår så att de blev raka (hade 4 st bitar á 91 cm kvar), så dom är färdiga.
Sedan behövde jag dock 8 st nya bitar av mdf då måtten blev ändrade och imorse åkte jag då iväg till Fresks för att höra med dom, men mdf-skivorna där var slut. Jag åkte då istället till Bauhaus och frågade om de kunde hjälpa mig att kapa till de bitar jag behövde, vilket de sa att de kunde ordna. Dock fick jag lov att betala för en hel skiva  på 2,5 m och den plus kapningen gick på 404 kr. Men nu har jag i alla fall till slut alla delar och nu är det bara att skriva ihop allt!
Jag har idag också pratat med christer (Emmelis pappa som arbetar på Fesks) och jag har valt ut en halv-matt svart färg (går i brunt) att måla möbeln med och denna skulle han blannda till imorgon och ta med den hem då.

Igår gjorde jag också en beställning från PWSS och beställde då följande:
Filter
Doppvärmare
Termometer
2 st reflektorer
Dubbel lysrörshållare
Vattenberedningsmedel (bra vid uppstarten)

Jag var också in till djurkompaniet och passade på att köpa en hävert och lite växter som såldes för extrapris. Jag såg dock inte Rickard och kunde inte fråga honom om bakgrunden som jag ännu inte hört något mer om. Jag tänkte dock åka förbi där en sväng nu alldeles strax och se om han är där idag, då jag ändå ska in på K-rauta och köpa en 3 mm borr att förborra i mdf-skivorna med och jag ska också kolla lite på gångjärn och kanske köpa sådana och en borr till dessa också, i sådana fall.

Så det är vad som händer och har hänt just nu! Återkommer med bilder och så när jag börjar bygga.


Fresks

Idag var jag och besökte Fresks tillsammans med Emmelie (som tidigare nämnt arbetar där) för att försöka få tag i träskivor att klä möbeln i.
     Jag visade dem möbelskissen som jag har här på bloggen och de föreslog att jag skulle använda MDF-skivor och behandla dem så de blir vattenresistanta. Emmelie ringde till sin far som även han arbetar på Fresks och är specialiserad på färg och ytbehandling och han skulle hjälpa mig att få fram en bra färg som inte påverkas av vatten och då heller inte låter MDF-skivorna påverkas. De kunde också kapa ut de bitar jag behöver, så jag ska lämna in en skiss över alla delar med mått så skulle de kapa till det under veckan. Det hela trodde de sedan slkulle gå på ca 250-300 kr vilket vore helt underbart! (furuskivorna skulle kosta 1000-2000 kr, så det blir en viss prsisskillnad!)
     Möbeln kommer som sagt nu istället att målas istället för att betsas, och jag tror att den får bli svart då det är snyggt och stilrent och är lätt att passar i de flesta rum. Jag ska dock prata med min pojkvän först då det är han som ska ha schabraket stående hos sig, så jag ska höra om han har några speciella önskemål först..!
     Det blev dock ingen tripp till clas Ohlsson, är inte riktigt 00 på vad exakt vad jag ska inhandla där, så jag ska bläddra lite mer i katalogen och så köper jag allt i ett svep när jag bestämt mig!
     Istället för Clas Ohlsson åkte jag istället ut till birsta och besökte Rusta där jag köpte en 3 meter lång blå ljusslinga för 69 kr. Denna ska sedan monteras i rampen och bli nattbelysning några timmar efter att akvariet släcks och några timmar innan det tänds, jag tror det kan bli rätt läckert!

Nu väntar jag dock fortfarande på virket som ska hyvlas, så snart jag fått det klart så är det bara att sätta igång! Det känns som att det äntligen händer något nu till slut i alla fall!

Fiskköp!

Idag har jag köpt de första blivande invånarna till akvariet! Jag tog en sväng förbi djurkompaniet i Birsta efter att ha varit och provat ut fotbollsskor och där i akvarierna hittar jag påfågelsålar! ca 10 cm långa var de och kostade 79:-/st - självklart slog jag till! Hade också en trevlig diskussion med Rickard som arbetar där (har en känsla av att det är han som också driver stället?), alltid lika roligt att prata med personal som vet vad de pratar om! Rickard tipsade mig om när de kommer att sälja ut saker jag är i behov av och erbjöd mig också att köpa en bakgrund av honom! Backgrunden var en testbakgrund av BTN som inte finns att köpa ute på marknaden och den hade måtten 110x50 cm (får kapa några centimeter i sådana fall, men det är inga problem) och för den ville han endast ha 1000 kr! Det är ett otroligt bra pris! En vanlig BTN-bakgrund i den storleken kostar ca 2.500 :-, och detta var alltså dessutom en unik bakgrund, så jag skulle mer än gärna slå till på den! Problemet är ju dock bara hur man ska få ekonomin att räcka till. Om inte annat så får jag vänta med att köpa bakgrund och starta upp akvariet och bara bygga möbeln nu till projektarbetet. Det är lite synd, men räcker inte pengarna så gör dom inte det...

Det blev i alla fall 2 st påfågelsålar (Macrognathus siamensis) som får bo i mitt lilla 70 l akvarium tills akvariet är igång. Jag passade också på att köpa en mal (L-271) till mitt 310 l akvarium som polare till min andra mal av samma art (ska föröka odla dem senare om jag har rätt i att det är en hona och en hane jag har!) Denna fisk gav Rickard mig också rabatt på - jag gillar verkligen det stället!


Ålarna:

 

Hyveln fortfarande trasig...

Hyveln är ännu inte lagad och jag måste verkligen få till virket så att jag kan sätta igång nu! Pratade med Leif under lektionen imorse och han har funderat på att klyva virket och sedan dra det genom någon slip, men risken är då att det inte blir 100% rakt och risken för hack finns. Därför hoppas vi på att hyveln blir lagad snarast, men annars finns det i alla fall alternativ.
     Har inte haft tillgång till någon bil under veckan, men jag hoppas på att få låna den i morgon och då har jag tänkt åka ut till Fresks och leta laminatskivor och sedan titta förbi på Clas Ohlsson på hemvägen och köpa mer material. Sedan blir det eventuellt en tripp till Birsta och Biltema och/eller Rusta i jakt på tillbehör till rampen också, det beror på hur långt tiden räcker!
     Förövrigt måste jag också maila Anders Rapp och bestämma tid för ett projektmöte då jag skulle behöva träffa honom innan påsklovet.


Förseningar

Okej, jag börjar känna mig ordentligt stressad!
     Jag tog med mig virket till Leif förra veckan för att hyvla ner det till rätt mått (45x45 istället för nuvarande 45x55) och sedan kapa upp det i de bitar jag behöver. Men hyveln fungerade inte! Leif skulle då hyvla virket åt mig under lovet när hyveln var fixad och sedan ringa mig så jag kunde komma och hämta det - vilket han ännu inte gjort. Det betyder alltså att jag än så länge inte ens har något virke! Och jag som absolut tänkt vara klar med själva stommen nu!
     Och jag har inte heller hittat någon lösning på hur jag ska frakta hem träskivorna att "klä" möbeln med heller... Min vän Sandra har en släpvagn som jag skulle kunna få låna, men då har inte vi någon dragkrok på vår bil och den enda jag känner som kan köra med släp är dessutom min pojkvän som ligger i lumpen. Han kommer hem nu till helgen, men det hjälps inte så mycket då Sandra är i fjällen och jag ändå inte kan låna släpvagnen då. Så antingen måste jag ordna släpvagn på annat vis, betala för att företaget ska köra hem skivorna eller vänta till ännu nästa helg. Börjar bli så otroligt snålt om tid!
     Kan väl i och för sig glädja mig med att jag inte behöver planera vad jag ska göra under påsklovet, det är ganska klart att all min tid måste gå till projeketarbetet..!

Ett annat dilemma är att jag är osäker på om furuskivorna kommer att bli för tunga till locket! Skivorna är ju 18 mm tjocka, och locket kommer ju då att väga en del. Det känns som att det kan bli onödiga påfestningar på akvarieglaset... Jag diskuterade också detta dilemma med Leif och hörde om han visste var man kan hitta tunnare skivor (alla skivor jag såg när jag var ute och letade var 18 mm eller tjockare) och han föreslog att jag skulle kolla hur det är med laminatskivor. Detta är ju en idé då jag också tror att det blir snyggare än furuskivor! Då gäller det dock bara att hitta kantlister till skivorna också.
     Laminatskivor är förövrigt också dyrare än furuskivor, men detta kan jag ha hittat en lösning på då min barndomsvän och granne Emmelie är ganska övertygad om att dom har laminatskivor på Fresks där hon och hennes far arbetar, så då skulle jag kunna få rabatt! Frågan är då bara vilka mått de skivorna i sådan fall finns i, detta har jag inte hunnit kolla ännu då jag inte haft någon bil i veckan. Tänkte dock eventuellt kolla det nu i helgen eller annars i början av kommande vecka.

Jag måste också iväg och köpa vinkeljärn till möbelstommen och jag måste också beställa akvarietillbehör från pwss (nämnde det tidigare här). Sedan tänkte jag försöka hitta en blå ljusslinga någonstans (har en liten idé) och jag måste också införskaffa mig lite elprylar till rampen. Det blir dock inga avancerade elprylar, det blir bara skarvdosor, timrar, eventuellt en dimmer och någon strömbrytare. Det återstår att se om jag får ihop det som jag tänkt!
Sist tänkte jag beställa täckglas. Tänker ha det i själva locket/rampen (ska försöka ordna en skiss framöver) och då jag inte vet vad det blir för mått på det än så får det bli det sista jag gör.

Sedan måste jag också kontrolera om golvet i min pojkväns rum är 100% plant, är det inte det så måste jag nämligen köpa justerbara ben till möbeln. Det är nämligen väldigt viktigt att akvariet inte lutar då minsta lutning ger en snedbelastning på glaset och det kan då tillslut uppstå sprickor i fogarna, vilket jag absolut vill undvika!


Det är väl så här "långt" jag hunnit just nu och jag hoppas verkligen att det inte är något mer som ska krånga framöver - då är det kört för min del!

RSS 2.0