Nästan klart!

Jag få be om ursäkt för den dåliga uppdateringen på bloggen på siståne. Det har varit mycket att göra och för att hinna klart med projektet i tid fick jag lov att hoppa över bloggandet! Här kommer dock en uppdatering om vad som har hänt sedan sist, bered er på ett långt inlägg!

Till att börja med så målade jag klar möbeln på några dagar. jag fick lov att måla i 5 omgångar då alla sidor inte kunde målas på samma gång och allt dessutom skulle målas 2 gånger. Att få färgen jämn var inte så svårt med skumplast-rollern jag hade, men det tog ändå tid.
     Beställningen från PWSS fick jag fredagen den 4/4 och jag satte genast igång att montera fast alltihop. Jag for iväg till arken och köpte 2 st lysrör (1 Sun-Glo & 1 Aqua-Glo) som jag sedan skulle montera fast med lysrörshållaren som jag hade beställt. Oturligt nog så gick alla plastclipsen till hållaren av, men det löste jag med plastremsor. Därefter fäste jag också reflektorerna som jag beställt, och jäklar vilket ljus det blev!
     Jag hade ju också pratat om en månskensbelysning i karet med hjälp av en blå ljusslinga som jag köpt på Rusta. Dock så följde det bara med 3 st clips till denna, och jag skulle behöva det dubbla. Jag har därför inte kunnat montera slingan, men planerar att kapa en till likadan för att få plastclipsen jag behöver.

   


Därefter gick jag vidare med bakgrunden.
     Jag passade in den där den skulle vara i akvariet och fick palla upp den med några gamla sittunderlag i botten för att den skulle hamna på rätt höjd. Därefter drog jag en sträng akvariesilikon på kortsidorna för att fästa bakgrunden i glaset. För att dölja silikonet strödde jag sedan akvariesand över det för att få ett naturligt intryck. Också rastret fäste jag med slikon som jag strödde sand över.
     Under bakgrunden passade jag sedan in "sittunderlagsbitar" (vet fortfarande inte vad materialet heter!) för att skydda bottenglaset mot stötar stenar eller något annat skulle rasa i akvariet. Därefter skar jag till några bitar av skumplast-filtermatta som jag köpt på Ströms zoologiska och pressade fast dessa mellan bottenglaset och bakgrunden. Detta förhindrar att sanden ska sugas in bakom bakgrunden, att fiskar ska lyckas gräva sig ut (påfågeklsålarna gräver mycket) och det ger också en bra filtrering och cirkulation i akvariebotten. Av det som återstod av filtermattan klippte jag sedan bitar på 4x4 cm som jag fyllde upp utrymmet bakom bakgrunden med. Detta gjorde jag för att utnyttja hela akvariets volym och utrymmet bakom bakgrunden kommer då att fungera som ett väldigt stort förfilter till ytterfiltret, vilket betyder att själva ytterfiltret sällan (eller kanske snarare aldrig?) behöver rengöras! Läs mer här om hur det fungerar.


 


När silikonet hade härdat i någon dag och bakgrunden satt fast lyfte jag upp akvariet på bänken och började dra slangar och sladdar. Innan jag lyfte upp akvariet var jag dock tvungen att trä på den ram som ska ligga runt botten på akvariet för att skymma "sittunderlaget" som ligger mellan akvariet och bänken (för att skydda glaset från eventuella ojämnheter i bänken). Detta gick smidigt och ramen passade perfekt runt akvariet!
    När jag skulle dra slangarna uppstod dock lite svårigheter. Det var nämligen väldigt pilligt att dra slangarna till vänstra sidan av akvariet (hål där slangarna kommer in genom rampen sitter på höger sida) då det var väldigt trångt bakom bakgrunden och den glasskiva som täckglaset ska vila på var ivägen. Svårast var att få till slangen för utblåset, men detta löste jag genom att använda ett gummiband, nål och tråd. Jag sydde då fast tråden i slangarna och använde gummibandet till att vika slangen 5 cm från änden för att skapa en vinkel på ca 90 grader. Det var då bara att dra slangen bakom bakgrunden med hjälp av tråden, sedan trä tråden genom utsblåshålet i bakgrunden och slangen följde då lätt med då den var i vinkel! För slangen till insuget fick jag också använda nål och tråd, men det behövdes inget gummiband, så slangen endast skulle sänkas ner mott botten med en lite "korg" över.


   



När sådant var klart tog jag itu med dörrar och luckor till möbeln. Jag hade problem att hitta passande gångjärn till dörrarna då alla jag hittade var till för dörrar som är minst 16 mm tjocka och mina är endast 12 mm. Tillslut hittade jag dock en sorts gångjrän på Coop bygg som passade, så sådan fick det bli. Jag köpte också vanliga platta gångjärn till matningsluckan i rampen och dörrhandag i silver till skåpdörrarna. Detta monterade jag sedan fast när jag kom hem och upptäckte då att handtagen också var till för dörrar på minst 16 mm, så jag fick då lov att sätta muttrar runt skruvarna på insidan för att handtagen inte skulle glappa. Att skruva fast gångjärnen till dörrarna var också lite struligt och pilligt, men det gick till slut! sedan satte jag också fast de små hyllhållarna i hålen som jag borrat tidigare.


       


Därefter var det dagen innan redovisningen (8/4) och allt var till slut klart och möbeln skulle bara startas igång. Jag lade då i all torv som jag haft i blöt i en vecka (för att den inte ska flyta upp) och täckte botten med torven. Sedan lassade jag i sanden som jag hade sedan tidigare (rådasand 0,8-1,2 mm) och började sedan fylla upp vatten från mitt 310 l kar. Jag fyllde karet till 2/3 med det vattnet och tog sedan den sista tredjedelen från kranen och hällde i vattenberedningsmedel (gör vattnet mer "fiskvänligt", binder metaller mm). Därefter skulle jag plantera och insåg att jag behövde fler växter, så jag for till Djurkomaniet i Birsta och införskaffade mig ett antal växter så som tiger vallisneria, javaormbunkar, någon sorts cryptocoryne och eftersom det var Rickard som jobbade så fick jag med en bit cabomba och någon bit av vad jag tror är en sumatraormbunke som låg och flöt på köpet.
Nöjt åkte jag hem med dessa växter och planterade lite provisoriskt. Roten som jag hade tänkt ha i visade sig nämligen vara för stor, så jag skulle behöva köpa nya, mindre rötter. På grund av detta så skulle jag få möblera om i karet senare då också javaormbunkarna skulle fästas på rötterna.
     När allt var planterat och klart och doppvärmaren var i (bakom bakgrunden för att inte synas) och påslagen så skulle jag bara starta igång filtret. Självklart så ville det inte fungera. Jag sög vatten genom slangarna och ner i filtret och fyllde det, men det ville inte. Jag testade att flytta det (fick knipa åt slangarna med gummisnoddar för att det inte skulle forsa ut vatten när jag låssade dem från filtret) och ställde det på en pall brevid akvariet och kortade slangarna, men filtret orkade inte pumpa upp vattnet till akvariet, det stannade halvvägs. Jag försökte gång på gång, men det gick inte.




 


    
Detta gjorde mig väldigt less och det fanns inte mycket jag kunde göra åt saken då klockan hunnit bli 03.00 och jag skulle ha redovisningen följande dag. Jag fick då helt enkelt lägga på rampen och ta bilder av akvariumet utan några fiskar i (hade tänkt släppa i påfågelsålarna).


   



      
 


Redovisningen gick i alla fall hyffsat bra. Jag tycker inte om att prata inför folk, det är en av mina största fobier. Dock så tror jag att det hjälpte att jag var väldigt trött (höll på med powerpointen till kl 05.30, så jag hann bara sova 30 minuter) då det gjorde mig lugnare på något vis. Jag hade inte hunnit förbered alls vad jag skulle säga, så med tanke på det så gick det ändå bra. Efteråt kom jag på att jag missat att ta upp endel saker, men jag fick ändå med det viktigaste och mest grundläggande. et är svårt att berätta om något man själv är väldigt insatt i för några som inte är insatta över huvudtaget (99% av gruppen jag talade för är säkerligen övertygade om att en guldfisk mår bra i en liten skål), så det är lätt att man tar för givet att dom vet vissa saker.

Nu återstår dock att få filtret att fungera i veckan. Nästa hel ska jag nämligen åka ner till Stockholm och besöka en butik i Bromme som heter Akvarielagret. där ska jag förhoppningsvis köpa de fiskar som saknas, 2 st Channe bleheri och 3 st Beaufortia leveretti. Jag skickade ett mail till dem och de svarade att de skulle försöka ha de arterna inne när jag kommer ner.
Jag har också köpt 3 st nya, mindre rötter på Djurkompaniet och dessa ska läggas i blöt så att inredningen kan vara klar innan fiskarna köps in.
Jag ska också köpa en till ljusslinga på Rusta för att få de cllips jag behöver så att jag kan fästa ljusslingan jag har i rampen.

Jag kommer att fortsätta att uppdatera bloggen tills allt är klart, trots att projektarbetet nu är över.


P.S. Det här är nog mitt längsta blogginlägg någonsin!

    

Bygge forts.

Ja, då har det hänt grejor! Har varit lite snålt om tid att skriva blogg, men nu kommer ett inlägg! (skrivet igår, uppdatering kommer senare under dagen)

Jag var i alla fall iväg och köpte smalare skruv och skruvade sedan fast mellanväggarna och "locket" på bänken och också rampen och ramen som ska ligga runt karets botten. Jag borrade också hål för de "metallploppar" (kommer inte ihåg vad de heter!) som hyllplanen ska vila på. Sedan var jag också till glasmästaren och köpte ett täckglas med alla fyra hörnen kapade 5x5 cm och jag var också in till Ströms zoologiska och köpte "sittunderlag" att ha under sanden i akvariet och mellan karet och bänken och 3 paket torv att ha på botten under gruset.
Jag borrade också 60 mm hål i baksidan av rampen och bänken samt i ett hyllplan för att kunna dra sladdar däremellan.
Jag har också varit hem till Rickard och hämtat bakgrunden och har kapat till den och borrat hål för 60mm raster och den ska nu bara silikonas fast.

 
Inköpen & ett av täckglasets hörn


  

Möbeln och rampen färdiglimmad och skruvad


 

Med akvariet på


 

Hål för hyllplanshållare & borrade hål för dragning av el

Möbeln har sedan spacklats (över skruvhålen och ojämna kanter) och sedan slipats. Jag har ickså hämtat färgen och målat första lagret och ska måla det andra lagret idag. Därefter ska det skruvas fast gångjärn till ramp-locket och skåp-dörrarna samt handtag på dörrarna. Jag funderar också på att sätta hörnlister på möbeln.
Sedan väntar jag nu bara på min beställning från pwss så att jag kan montera lysrören i rampen och sedan också den blå ljusslinga som jag köpte på Rusta som ska få bli nattbelysning.
Så fort jag fått allt det klart och silikonet har härdat så är det bara att köra igång alltihop!

  
Spackling och målning


Endel sand är tvättad och jag ska börja tvätta mer i dagarna och roten och torven ska läggas i blöt. Växter kommer att tas från mina 2 andra kar plus 4 knippen med svärdsplantor som jag köpte till extrapris i veckan och som just nu ligger i 70 l karet och väntar. Vatten kommer att tas från mitt 310 l och 70 l kar när karet ska startas upp och jag ska också krama ur filtret till 310 l karet i vattnet så att fiskar kan släppas i så snart som möjligt (påfågelsålarna behöver få flytta från 70 l karet då det är så svårt att mata dem med alla andra glupska fiskar i karet!)

RSS 2.0